18 anys del Musicant

El Musicant va néixer fa divuit anys a Campllong amb la intenció de convertir-se en ‘’el festival de música del país’’, apostant sobretot per aquelles propostes musicals que porten com a denominació d’origen la música feta a les nostres contrades. El Musicant consisteix en un cicle de concerts que tenen com a nexe d’unió la música de creació catalana de tots els temps, potenciant la programació d’obres de compositors catalans, recuperant partitures inèdites o poc conegudes i presentant una nova plataforma als intèrprets musicals de la nostra terra.

Organitzat per l’Ajuntament de Campllong, el festival dota a la comarca d’un projecte associatiu i cultural que apropa repertoris i intèrprets seleccionats amb criteris de qualitat i interès musicològic als seus espectadors. Des de la seva creació, l’any 2004, l’objectiu del Musicant ha estat potenciar un camp artístic amb un paper secundari a la majoria de festivals de música d’arreu, fent així una contribució útil al panorama cultural de Catalunya. Campllong, situat a la comarca del Gironès, compta amb un entorn rural privilegiat i amb enorme vitalitat associativa, capaç d’organitzar actes socioculturals com el Musicant o altres esdeveniments com la Fira Anual de Primavera, que rep fins a 30.000 visitants durant un cap de setmana del mes d’abril.

El poble, format per diversos veïnats, concentra el seu nucli urbà a la part meridional del territori on trobem l’església parroquial de Sant Quirze del segle XVI i XVII. És en aquesta zona on s’esdevé el Musicant, un espai ampli i natural de fàcil accés que permet una òptima acollida dels seus visitants, els quals disposen d’un pàrquing molt gran situat al costat dels concerts. Així doncs els concerts es divideixen en diversos espais excepcionals com son l’interior de l’església, la plaça Catalunya, els Jardins de l’església i compta inclús amb espais tancats i habilitats en cas de pluja.

Durant aquestes 18 edicions hi hem pogut veure artistes de renom com Lluís Llach, el grup Blaumut, Joan Dausà, Beth, Adrià Puntí, Toti Soler, Xavier Ribalta o Marina Rosell, entre altres cantautors i artistes de la terra. També tot tipus de formacions musicals d’estils diversos com la Mare Nostrum Musicae, l’orquestra Jove de Cassà i la Giorquestra.

Sens dubte, el Musicant s’ha mantingut fidel a la seva filosofia i ha apropat la cultura i la música catalana en forma de festival al poble. Amb humilitat i l’empenta de la gent de Campllong, el festival intenta superar-se any rere any mitjançant la col·laboració d’artistes i cantautors que mostren la seva música durant la festa major del poble al mes d’agost.